zondag 14 maart 2010

Sparen zonder financieele zorgen

Dit artikel geeft je een aantal tips over het omgaan met je spaargeld.

Als je gespaard hebt en wat spaargeld hebt, kan je een aantal dingen doen. Je bijvoorbeeld gaan beleggen of sparen. Als je geen verstand hebt van beleggen en niet teveel bezig wilt zijn met je spaargeld, is het handig om je geld op een spaarrekening te zetten.

Bijna iedereen heeft wel een betaalrekening bij een bank. Je bank biedt ook de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Als je gaat sparen zijn de twee belangrijkste dingen waar je op moet letten:
- Betrouwbaarheid van de Bank
- Rentepercentage van de spaarrekening

Betrouwbaarheid van de Bank

In Nederland is het zo dat je spaargeld tot 100000,- euro vergoed wordt als de bankinstelling waar je je spaargeld hebt staan failliet gaat. Voor de exacte voorwaarden en uitleg kan je hier kijken. Dit betekend dus dat als een bank failliet gaat jij je spaargeld van de Nederlandse Bank terug kunt krijgen. Let daarbij wel op dat het een tijdje kan duren voor je weer over je spaargeld kunt beschikken!
Het is verstandiger om je spaargeld over een aantal banken te verdelen. Neem 2 of drie spaarrekeningen en verdeel je geld daarover. Let op buitenlandse banken vallen niet onder het Nederlandse garantiestelsel (bijvoorbeeld Icesave)

Rentepercentage van je spaarrekening.

Een goed rentepercentage op het spaargeld op jouw spaarrekening betekend dat jouw spaargeld automatisch meer wordt! Op de site Independer.nl kan je goed spaarrente vergelijken van verschillende spaarrekeningen.
Zoek een goede aanbieder en let goed op de voorwaarde voor de spaarrekening. Sommige spaarrekeningen vereisen een verplichte maandelijkse inleg, bij andere moet je een percentage betalen over het geld wat je opneemt.

Als je eenmaal een spaarrekening hebt afgesloten met een hoge rente, zal je zien dat hij momenteel (mrt 2010) na een paar maanden omlaag zal gaan. Was je spaarrente eerst 2.5% dan is hij misschien na 6 maanden 1.9%. Bankiers stunten met hun spaarrentes om klanten te trekken. Vaak overstappen kan lonen, maar is wel lastig!

Reageer op dit bericht om te vertellen wat jij een goede spaarrekening vind!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten